luni, 3 martie 2008

Analfabetismu` si prostia la romani (ai mai tineri ma refer)

Io nu vreau sa ma consider vreun literat .. dar macar am pretetia sa scriu corect limba mea .. recte ROMANA....
In ultima vreme ma ocup si de angajari.. si mi-au trecut prin mana o gramada de CV-uri....Nu pot sa pricep cum cineva care trimite o scrisoare de intentie catre o firma poate sa scrie asa ceva :
"A-ti dori sa petrece-ti putin timp " sau , " Va-ti promovat si acum va convinge-ti " ... Si acea persoana mai vrea sa si lucreze intr-un mediu in care e necesara o comunicare permanenta prin email cu terte persoane ( clientii, furnizori etc)... Frateeeeeee unde s-a ajuns? Invatati (sau invata-ti ) sa scrieti imbecililor... ca va ia mama dracu` din usa bisericii.....
O alta dovada de prostie e si faptul ca o gramada de imbecili aplica la posturi care nu au nicio legatura cu profilul sau macar cu experienta lor.. de ex : Pentru un post de programator .. primesc CV-uri (cu scrisori de intentie ca mai sus ) de la Manipulanti marfa, sofer distributie, Instrumentist, Fotomodel.... Si dupa aia ma intreb ce sa fac cu ele... Personal , le-as trimite mail... cu o intrebare pertinenta : ce ai urmarit tu cand ti-ai trimis CV-ul pentru acest job? Chiar credeai ca esti compatibil ? Ca daca da... du-te la un control .. la balamuc...


Concluzie.. din 150 de CV-uri primite.. am reusit sa selectez 15 pentru interviu.. restul de 90%... au fost in genul celor descrise mai sus...

UNDE NE DUCEM CU ASTIA? IN EUROPA?

Prefer sa plec singur... sau cu MadCat :D

C ya....

16 comentarii:

Anonim spunea...

chiar asa de tragic poate sa fie?? bine ca n-ai primit cvuri scrise in limbaj de YM! (cu toate prescurtarile de kko sau rongleza de rigoare)

paulie spunea...

Ce am scris eu e doar varful icebergului.. sunt si oameni care au un CV prezentabil ( probabil facut dupa un brain storming) si cand vin la interviu nu sunt capabil sa lege doua vorbe, sa nu mai zic de cei care mint cu nerusinare in CV-uri...
Deci da... e mai tragic decat atat...

Anonim spunea...

Pai asa e la noi...oameni cu aptitudini varza care vor beneficii maxime, ce sa mai zicem? poate ca astia suntem, dar mai vezi unul care depune 100 de CV-uri la niste firme cu care nu are nici o legatura si apoi se bosumfla k vezi tu, el e un geniu nedescoperit si nu i s-a acordat o sansa. El e bun pentru jobul respectiv dar al dracu angajator nu a vrut sa il cheme la un interviu desi el s-a chinuit sa aiba in CV expresii cat mai pompoase k sa il dea pe ala pe spate, desi el nici nu stie ce inseamna jumate din cuvintele de acolo, le-a gasit si el pe google cand a dat search.....a gasit un discurs al unuia care stie despre ce vorbeste si ce si-a zis? "Moaaaaaaama ce tare suna prezentarea asta....ia sa bag eu cuvintele astea in CV". Si uite asa , saracul angajator pierde o zi intreaga citind balarii si aberatii ale unora care nu stiu pe ce lume traiesc si le reteaza sansele alora care intr-adevar merita. pentru ca dupa o zi de citit balarii nu-ti mai arde sa te uiti si peste altele. si uite asa poate din tona aia de CV-uri te trezesti k ti-e scarba sa mai citesti. ASta e, astia ii avem, cu astia defilam :D

Anonim spunea...

Apai, la ce sa te mai astepti intr-o tara in care ministrul invatamantului nu poate lega 3 cuvinte, sau unde orice pipitza care arata cat de cat bine umbla prin baruri cu tzatzele la vedere doar-doar o agata un bashtan cu bani si nu mai trebe sa faca scoala, sau... sa nu mai continui ca ma repet...?!

Deci, ce pretentii sa ai de la un neam de mahalagii ambulanti?!?!?!

Lasa-i sa se uite la skimb de mame si curat murdar sa invete sa vorbeste corect romaneasca...

Anonim spunea...

PE mine mai nou ma dispera si efectiv ma apuca dracii cand aud faze de genul: "Ei este" sau "Ei face" sau... U get the idea...

ASTA este... este... nu imi vine in minte apelativul potrivit (si rautacios si taios) este muntele de prostie si incultura si imbecilitate si cretinism si tzaranism de care poate da dovata un om. Si io pe astia i cam "respect" in gura!

Anonim spunea...

Bine ca es-ti tu destept!

Anonim spunea...

Pana pleci tu singur sau cu madcat in europa eu zic sa ii lasi pe altii in pace cu gramatica lor cu tot si sa te iei de mana cu "sti tu cine" si sa mergeti sa filozofati in alta parte...
mai intai acceptati-va viata si apoi deventi "mari critici de gramatica" ca doar de asta sunteti buni...de comentarii ca de altceva mai rar
Cand vo hrani pe voi gramatica si critica sa imi spuneti si mie ca ma reprofilez...ma jur

"C ya"

Anonim spunea...

:))))))))))))
Hehehehehehe! Right on, dude!

Bai, anonim, vezi ca stiu unde locuies-ti si vin siti rup mana si te bat cu ea peste gura, fraieru-le! ;)

paulie spunea...

@Alecsandra : Ai dreptate, gramatica si critica nu tin de foame... da` ce sa facem si noi.. haz de necaz... asa.. ca baietii :)

Anonim spunea...

Bai, catmad, eu doar vin bine-dispus de la o inmormantare de lesbiene. PAul zpunei ji tu lu catmad unde stau, ca mi-as fi ales un nume da' n-am nici o idee.

Anonim spunea...

Bine, bai, anonim, ca mergi singur si pe noi nu ne kemi! :))))

Anonim spunea...

Alecsandra, uite ca te inseli! Pe mine m-o hranit gramatica si cunosc ceva lume pe care i hraneste critica. Asta inseamna ca te reprofilezi?!

Sa fim seriosi, acum, sunt si alte popoare agramate, si da', la noi in tara, din nefericire, se poate castiga bine si daca esti incult; asta nu inseamna ca trebuie sa rasturnam scara de valori.

Io nu prea cred ca tie ti-ar conveni sa-ti vezi copiii omorati de droguri sau violati de bolnavi psihici, doar pentru faptul ca politia in loc sa vegheze i ocupata cu furtu de masini, sau psihologii in loc sa invete se fut prin baruri cu dementii!

Si nu cred ca ti-ar conveni sa mori in spital de o simpla apendicita pentru ca doctorul care te opereaza i un macelar, ca' deh, la vremea lui, in loc sa invete, prefera sa faca bisnita cu bautura si tigari.

Asa ca, oricat de multi bani s-ar face din prostie, io nu cred ca o sa o accepti vreodata ca scuza, corect?! "Doamna Alecsandra, v-o murit bebelusul in incubator". "De ce?" "Pentru ca asistenta e PROASTA si nu stia sa citeasca instructiunile".

Da... mai bine ma duc in europa sa filozofez... poate acolo nevasta-mea o sa fie tratata in maternitate ca o fiinta umana, ca de altfel si copilul, si nu ca un alt caz pentru statistica. Poate o sa si incetez a "filozofa" acolo, ca nu o sa mai am de ce!

paulie spunea...

Da MadCat , sunt si alte popoare agramate, dar nu faptu ca cineva e agramat te duce la disperare , ci indiferenta cu care e privita chestia asta.. Si ce daca nu stiu sa vorbesc ( vezi Marean Vanghelie sau Jiji) .. am avere.. am bani... asta e imaginea.. Eu stiu sa vorbesc si sa scriu ( cred) , tu la fel , Alecsandra la fel.. X,Y,Z la fel.. dar din pacate tot ce putem noi face e sa observam si sa condamnam indolenta in ceea ce priveste dorinta de a invata si a te perfectiona ..
Cum ai zis , de ce sa sufar daca o asistenta proasta nu stie citi o reteta?

Prostia nu inseamna incultura.. PROSTIA E PROSTIE :D

Anonim spunea...

a, Paulie, creca nu am folosit termenii in modul cel mai fericit.

Sa stabilim ceva: cineva care in mod curent, excluzand accidentele (ca se intampla oricui), da dovada de pocire a gramaticii, ce e: prost sau incult?

Ambii termeni sunt, oricum, prea permisivi, ca sa zic asa.

Io zic asa, daca in scris faci eroarea asta (Voi veni-ti / face-ti) apai, ori te doare in cur de ce ai scris (ca inseamna ca nu ai recitit), ori esti prost/incult/agramat ca la recitire nu te-o zgariat pe pupila. Si mai ales, in acte mai mult sau mai putin oficiale, legea bunului simt spune ca da urat sa ai greseli de gramatica.

In fine... io zis ca erorile de mai sus sunt kestii de baza si intolerabile!

Am zis!

Paulie spunea...

Greselile sunt naturale.. si eu le fac, si tu le faci, toti le facem...
Dar atunci cand vrei sa lucrezi intr-un mediu in care ai legatura cu alti oameni.. care citesc mailurile trimise de tine, sau adrese sau ... orice.. atunci , daca nu vrei sa ajungi pe site-uri de ras :D roaga pe altcineva sa citeasca ce ai scris.. sau reciteste tu...

Repetarea greselilor in mod curent , si mai ales fara sa iti pese e dovada de prostie...

dar.. hai ca iar vorbim vorbe.. nu putem schimba nimic .. si nici nu o sa o facem..

Anonim spunea...

Exact asta ziceam si io.

Hai ca intelegem un CV de genul: Sun Ghiorghie, am 2 clase de generala facute la seral si va-s ruga s-ami acorda-ti o sansa.

Ba, asa inteleg, omu vrea mai mult... ca nu poate, sau ca nustie, asta i altceva.

dar nu cred ca i o scuza pentru altii pentru care statu (noi, la urma urmei) o platit scolarizare (profesori, utilitati in scoala, etc. etc.). Nu sunt adeptul banilor aruncati pe fereastra fara nicun rezultat.